Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Historická rychta v Karlovicích již brzy ožije prvními akcemi pro veřejnost

Bruntál |  | Jesenický expres

Historická budova rychty v Karlovicích již brzy zahájí provoz. Hnutí Duha Jeseníky společně s brigádníky a dobrovolníky intenzivně pracuje na jejím interiéru a plánují i první akce pro děti. Na víkendovky se sem sjíždějí pomocníci z celé republiky.

Na karlovické rychtě se zvolna blíží i první veřejná akce.

Ivo Dokoupil, organizátor, hnutí Duha Jeseníky: „Tak my pokračujeme pomalu dále, za ten rok jsme dodělali nahoře další místnost a začali jsme dělat koupelnu. Tak počítám, že tak do roka tady bude ubytování normálně fungovat pro ty děcka a pro ty tábory. Dneska jsme začali dělat poslední část omítek protože 27. července máme takovou nějakou předkolaudaci, takže chceme to stihnout, aby ta rychta byl v plné kráse.“

Stěžejní pro celou historickou budovu je především pomoc dobrovolníků.

Ivo Dokoupil, organizátor, hnutí Duha Jeseníky: „Máme spoustu pomocníků Jednak ti, co přijíždějí a fyzicky nám pomáhají a pak samozřejmě jsou ti, kteří nám dávají nějaké prostředky na to, je to i obec Karlovice, které jsme zavázáni a MS kraji, který každý rok nám poskytuje nějaké prostředky a Ministerstvo kultury ČR. Takže každý rok to nějak skládáme a investujeme tady každý rok nějakých 300 tisíc a ta stavba se tímhle způsobem pořád posouvá. Takže máme tady dneska víkendovku, přijely děcky z celé České republiky, naše parta a začali jsme dělat omítku.“
Jana Kočařová, dobrovolnice: „Já jsem tu už po x-té, jezdím tu moc ráda, práce je tu pořád ještě na několik let, takže ještě tu mnohokrát pojedu.“
Honza, dobrovolník: „Já jsem tady tedy poprvé a jsem z Prahy. Je to tady krádný, krádný kraj, nádherná budova, sice stará, sle je zapotřebí ji dát dohromady.“
Jana, dobrovolnice: „Já už sem jezdím 5 let a je to tady super. Jsem taky z Prahy.“
Dominik, dobrovolník: „Jsem z Přerova, jsem tady poprvé, je tu hodně práce.“

Na zachráněné rychtě již brzy proběhne první veřejná akce.

Ivo Dokoupil, organizátor, hnutí Duha Jeseníky: „27. července tady bude takový malý festiválek, přijede Lucka Redlová a nějací další muzikanti a chceme vlastně poděkovat tímto v čem, kteří nám pomáhali a ukázat veřejnosti to, co se nám podařilo za těch 6 roků na té rychtě udělat a rychtu zachránit, takže to bude současně taková otvírací akce.“

Další akce na karlovické rychtě na sebe také nenechají dlouho čekat.

Ivo Dokoupil, organizátor, hnutí Duha Jeseníky: „Rychta by měla sloužit jako základna pro dětské tábory, pro výchovné akce a už vlastně letos tady budeme mít dvě akce tohoto typu.“
Nahlásit chybu


K tématu

Duha Jeseníky pokračuje v obnově středověké rychty v Karlovicích. Pořádá i víkendovky pro dobrovolníky

7. května 2024 8:46 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Historická budova rychty v Karlovicích již brzy zahájí provoz. Hnutí Duha Jeseníky společně s brigádníky a dobrovolníky intenzivně pracuje na jejím interiéru a plánují i první akce pro děti. Na víkendovky se sem sjíždějí pomocníci z celé republiky.

Dům v Malém Koloredově ve Frýdku-Místku má po rekonstrukci posledního původního výtahu

15. června 2023 9:59 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Poslední starý výtah v bytovém domě v Malém Koloredově ve Frýdku-Místku už je minulostí. Město ho nechalo na konci životnosti vyměnit. Značně se tak zvýší komfort, protože starý výtah byl výrazně poruchový.

Klienti Armády spásy pomáhají při záchraně historické budovy bývalé rychty v Karlovicích

3. července 2023 8:55 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Historická budova rychty v Karlovicích byla původně postavena jako byt správce hamrů již v roce 1745. Baroknímu dvoukřídlému objektu však po znárodnění citelně chyběla základní údržba a postupně chátral. Hnutí Duha Jeseníky, které objekt získalo do vlastnictví, v posledních letech podniká kroky k jeho záchraně.


Ostravica-Textilia je znovu ozdobou města. Nabízí kanceláře, kavárnu i klub a prostory pro akce

Perla Ostravy, i tak je nazýván architektonický skvost a obchodní dům Ostravica-Textilia. Obyvatelé i návštěvníci města se dočkali jeho rekonstrukce. Po dlouhých letech, kdy byl v katastrofálním stavu, bude opět sloužit lidem.

V Ostravě začíná beachvolejbalový turnaj nejvyšší kategorie. Doprovází ho obrovský zájem diváků

V Ostravě začíná špičkový beachvolejbalový turnaj nejvyšší kategorie. Díky blížícím se olympijským hrám uvidí fanoušci to nejlepší, co může tento sport nabídnout, včetně domácích mistrů světa Ondřeje Perušiče s Davidem Schweinerem. Pro návštěvníky je připravena i zajímavá fanzóna.

Bývalý břidlicový Flascharův důl láká na Odersko tisíce lidí

Lokalita Nový svět nedaleko města Odry. Na přelomu 19. a 20. století se zde stejně jako ve zbytku Nízkého Jeseníku kulminoval rozmach břidlicového průmyslu a vzniklo zde asi 7 břidlicových dolů. Mezi nimi je i Flascharův důl, pojmenován po významném investorovi, který zde těžbu rozšířil a zmodernizoval.

Vítkovický jarmark se nesl v prvorepublikovém stylu

Bohatý program čekal návštěvníky Vítkovického jarmarku, který se konal v rámci oslav stého výročí od založení Velké Ostravy.

Olympijské hry zvládli novojičínští senioři s parťáky ze školy

Letos se konají letní olympijské hry a staly se inspirací i pro jednu z aktivit denního stacionáře Domovinka v Novém Jičíně. Senioři si tu v dresech s pěti kruhy vyzkoušeli různé disciplíny, sparing partnery jim byli druháci ze školy Jubilejní.

Kolabující šofér proletěl skrz rondel, po nehodě ho museli oživovat

Včera 10:00 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Pomocí defibrilátoru, který je součástí služebního vozidla, ale především prováděné nepřímé srdeční masáže se podařilo udržet při životě muže, který zkolaboval při řízení osobního auta. Když projížděl Rychvaldem, projel skrz kruhový objezd a šněrovací jízdou dojel až k čerpací stanici, kde auto zastavilo.

Na krajském úřadě proběhl kulatý stůl k sociálnímu poradenství

V předsálí jednací síně krajského zastupitelstva proběhl kulatý stůl na téma "Odborné sociální poradenství a jeho formy pomoci veřejné správě".

V Ostravě vznikne nová městská čtvrť. Zaplní brownfield Žofinka v centru města

3. června 2024 13:34 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

V Ostravě by v příštích letech měla vzniknout nová městská čtvrť. Rozkládat se bude na území brownfieldu Žofinka v centru města za Novou Karolinou. Území propojí centrum s Dolními Vítkovicemi a o jeho vzhledu rozhodne urbanisticko-architektonická soutěž.

Vedení Sadů Životice jednalo s ministrem o kompenzacích za pomrzlé jabloně

4. června 2024 11:46 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Ministr zemědělství Marek Výborný během návštěvy Moravskoslezského kraje navštívil i životické sady, které od nového roku vlastní město Havířov. S vedením jednal o kompenzacích i o převodu pozemků.

Absolventi fotokurzu prezentují svou tvorbu výstavou na Staré poště

Absolventi kurzu fotografování, který pořádá městské kulturní středisko, ukončili svou několikaměsíční práci výstavou na Staré poště. Na čtveřici snímků tu prezentují své pokroky. Řada z nich se do kurzu vrátila opakovaně.


Z Bruntálu odstartovala nejtěžší etapa letošního Závodu míru s cílem u vodní nádrže Dlouhé Stráně

3. června 2024 10:32 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

23 týmů z 22 zemí celého světa se účastnilo letošního 11. ročníku Závodu míru v novodobé historii. Z Bruntálu startovala nejtěžší, tzv. Královská etapa. Měla sice jen 99 kilometrů, její cíl byl však ve výšce 1354 metrů nad mořem u vodní nádrže Dlouhé Stráně.

Výluka provozu Bruntálského wellness centra potrvá do 27. června

26. května 2024 11:14 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Bruntálské wellness centrum oslaví v příštím roce již 15 let svého provozu. Za tuto dobu zde již došlo k opotřebení a poškození některých částí, které by mohlo ohrožovat zdraví návštěvníků. Provozující Technické služby města proto přistoupily k měsíční výluce provozu centra.

Bruntálské wellness centrum čeká měsíční výluka od 1. do 27. června, nutná k opravě poškozených míst

23. května 2024 18:10 | Bruntál | Karel Soukop

Bruntálské wellness centrum oslaví v příštím roce již 15 let svého provozu. Za tuto dobu zde již došlo k opotřebení a poškození některých částí, které by mohlo ohrožovat zdraví návštěvníků. Provozující Technické služby města proto přistoupily k měsíční výluce provozu centra.

V Bruntále proběhlo již druhé Mistrovství ČR v Nordic Walking

19. května 2024 18:09 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Nordic Walking vznikl původně ve Finsku a v posledních letech se masivně šíří po celém světě. V Bruntále proběhlo již druhé Mistrovství ČR.

Více než 600 motorek zaplnilo centrum Bruntálu na tradičním Motorkářském vítání jara

13. května 2024 12:24 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

648. To je přesný počet motorek, které zaplnily náměstí a centrum Bruntálu. 15. ročník motorkářského Vítání jara přilákal davy zájemců a obdivovatelů strojů různých druhů a typů na dvou, třech i čtyřech kolech.

V Bruntále probíhá v současnosti několik velkých staveb a investic, další se chystají

5. května 2024 19:42 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

V Bruntále právě probíhá několik staveb a investičních akcí najednou a letos přibudou další. V současnosti na stavbu lokality Za mlékárnou navazuje stavba nového sportoviště. Dokončuje se rekonstrukce silničního napojení u rybníka, oprava silnice na Žlutý kopec a oprava autobusového nádraží.

Historická rychta v Karlovicích již brzy ožije prvními akcemi pro veřejnost
Vydáno 9. května 2024 15:26, Bruntál, Karel Soukop
Historická budova rychty v Karlovicích již brzy zahájí provoz. Hnutí Duha Jeseníky společně s brigádníky a dobrovolníky intenzivně pracuje na jejím interiéru a plánují i první akce pro děti. Na víkendovky se sem sjíždějí pomocníci z celé republiky.

Na karlovické rychtě se zvolna blíží i první veřejná akce.

Ivo Dokoupil, organizátor, hnutí Duha Jeseníky: „Tak my pokračujeme pomalu dále, za ten rok jsme dodělali nahoře další místnost a začali jsme dělat koupelnu. Tak počítám, že tak do roka tady bude ubytování normálně fungovat pro ty děcka a pro ty tábory. Dneska jsme začali dělat poslední část omítek protože 27. července máme takovou nějakou předkolaudaci, takže chceme to stihnout, aby ta rychta byl v plné kráse.“

Stěžejní pro celou historickou budovu je především pomoc dobrovolníků.

Ivo Dokoupil, organizátor, hnutí Duha Jeseníky: „Máme spoustu pomocníků Jednak ti, co přijíždějí a fyzicky nám pomáhají a pak samozřejmě jsou ti, kteří nám dávají nějaké prostředky na to, je to i obec Karlovice, které jsme zavázáni a MS kraji, který každý rok nám poskytuje nějaké prostředky a Ministerstvo kultury ČR. Takže každý rok to nějak skládáme a investujeme tady každý rok nějakých 300 tisíc a ta stavba se tímhle způsobem pořád posouvá. Takže máme tady dneska víkendovku, přijely děcky z celé České republiky, naše parta a začali jsme dělat omítku.“
Jana Kočařová, dobrovolnice: „Já jsem tu už po x-té, jezdím tu moc ráda, práce je tu pořád ještě na několik let, takže ještě tu mnohokrát pojedu.“
Honza, dobrovolník: „Já jsem tady tedy poprvé a jsem z Prahy. Je to tady krádný, krádný kraj, nádherná budova, sice stará, sle je zapotřebí ji dát dohromady.“
Jana, dobrovolnice: „Já už sem jezdím 5 let a je to tady super. Jsem taky z Prahy.“
Dominik, dobrovolník: „Jsem z Přerova, jsem tady poprvé, je tu hodně práce.“

Na zachráněné rychtě již brzy proběhne první veřejná akce.

Ivo Dokoupil, organizátor, hnutí Duha Jeseníky: „27. července tady bude takový malý festiválek, přijede Lucka Redlová a nějací další muzikanti a chceme vlastně poděkovat tímto v čem, kteří nám pomáhali a ukázat veřejnosti to, co se nám podařilo za těch 6 roků na té rychtě udělat a rychtu zachránit, takže to bude současně taková otvírací akce.“

Další akce na karlovické rychtě na sebe také nenechají dlouho čekat.

Ivo Dokoupil, organizátor, hnutí Duha Jeseníky: „Rychta by měla sloužit jako základna pro dětské tábory, pro výchovné akce a už vlastně letos tady budeme mít dvě akce tohoto typu.“
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/bruntalsko/bruntal/11000042967/historicka-rychta-v-karlovicich-jiz-brzy-ozije-prvnimi-akcemi-pro-verejnost